Kraljica Natalija

Ретке су особе краљевског ранга које су прешле из православља у католичку веру. Краљица Наталија даје објашњење о томе у својим мемоарима, Зна се да постоји препис и оригинал. Оригинал је  на захтев папе, после Наталијине  смрти пренет у Ватикан, а препис се налазио код Фиделије Цукић, која је заједно са краљицом Наталијом живела у Француској. Пред Фиделијину смрт неко ју је посетио и однео препис.

Наталија Петровна Кешко рођена је у Фиренци у богатој и угледној руско–румунској породици. Њен отац Петар био је руски пуковник, а мајка принцеза из кнежевине Молдавије. 1875. 5. oктобра венчањем  у Бечу, шеснаестогодишња Наталија постаје кнегиња, а касније и краљица Србије. Прва краљица модерне српске историје.

Удајом за Милана, Наталија није постала срећна. Милан је имао безброј љубавних авантура.Осим несугласица на приватном плану, краљ и краљица се нису слагали ни по политичким питањима. Наталија је била наклоњена Русији, а Милан Бечу. Након развода 1888. године краљица је протерана из Србије. Наставила је живот у Бијарицу у Француској,  у дворцу “Сашино“. У то време друштво јој је правила дворска дама Драга Машин. У Бијарицу су се Александар и Драга Машин упознали и заволели…

                                         Bijaric